Monitorizarea gravidei

sursa foto: parenting.firstcry.com

In Romania ultimilor ani se practica tot mai des monitorizarea gravidei de catre medicul ginecolog. Adesea gravida ajunge la medicul de familie doar cand are nevoie de un bilet de trimitere sau cand ii trebuie concediul de sarcina.

In alte tari monitorizarea gravidei de catre ginecolog se intampla doar in situatii exceptionale, sarcina fiind monitorizata prin medicul de familie sau chiar moasa.

De ce e important ca medicul de familie sa va aiba in evidenta ca gravida? Ratiuni practice: poate sa va indrume cu privire la drepturile salariale, timp de lucru scurtat, va poate recomanda analizele de monitorizare si va poate da sfaturi practice cu privire la ingrijirea copilului din primele zile. In plus, cum medicii de familie care inscriu copii sunt tot mai putini, medicul care are in grija gravida are obligatia legala de a inscrie si copilul. Daca insa nu are gravida in evidenta aceasta obligatie dispare si apar situatii pe care le intalnim si noi, de copii cu varsta de 3-4 luni fara medic de familie si fara schema de vaccinare inceputa.

In plus, relatia cu medicul de familie se poate dezvolta pe parcursul celor 9 luni, astfel incat sa stie cum s-a dezvoltat copilul, ce tratamente sau probleme au existat pe sarcina pentru a stii ce sa urmareasca ulterior.

Daca vreti sa concepeti si n-ati facut-o inca puteti solicita o consultatie prenatala. Vi se vor recomanda analizele necesare pentru a vedea ce probleme de sanatate aveti inainte de sarcina. Ati auzit sau poate chiar ati avut infectie cu Ureaplasma sau cu Mycoplasma. Ambele sunt cu potential mutagen, risc de avort si necesita tratament antibiotic pe sarcina. De ce sa nu le tratati inainte?

Cam acesta este rolul medicului de familie. Da, nu veti naste cu el (desi s-au mai vazut cazuri), dar va avea grija de Dumneavoastra si de copil multi ani dupa aceea.

Va las si link-ul catre ultima varianta de carnet al gravidei. Din pacate trebuia distribuit medicilor de catre DSP, dar de cand cu pandemia toate s-au sistat. Vi le puteti insa tipari acasa. https://www.formaremedicala.ro/wp-content/uploads/2021/10/Carnetul-gravidei.pdf

Pana data viitoare: sa ne citim sanatosi!

Articole